Reizen met OV Chipkaart

Hoe werkt reizen met de OV-Chipkaart?

In- en uitchecken

Reizen met het studentenreisproduct is heel eenvoudig. Als je instapt, check je in. Als je uitstapt, check je uit. In trein, bus, tram en metro in heel Nederland is in- en uitchecken verplicht. Ook in je vrij-reizen periode.

Reis je met de trein over de grens? Dan gelden er andere regels. Kijk ook eens bij de meestgestelde vragen over reizen met het studentenreisproduct voor meer informatie over internationaal reizen.

Meer weten over in- en uitchecken? Klik hier, of vraag het bij het OV-bedrijf waarmee je reist.

Reizen op saldo

Als je met je studentenreisproduct reist buiten de vrij-reizen periode, reis je op saldo. Als je bij het instappen incheckt en bij het uitstappen uitcheckt, reken je de reis automatisch af. Zorg dus voor voldoende saldo op de kaart als je in de kortingsuren reist.

Voor tram, bus en metro is het instaptarief minimaal € 4,- en voor de trein minimaal € 10,-. Met een negatief saldo kun je niet in- of uitchecken. Saldo opladen kan bij alle automaten in het openbaar vervoer met een OV-chipkaartlogo. En ook bij de ophaal-/oplaadautomaten in tabakszaken en supermarkten.

Tip: Meld je aan voor ‘Mijn OV-chipkaart’ op www.ov-chipkaart.nl en vraag ‘automatisch opladen’ aan. Dan staat er altijd voldoende saldo op je kaart. Op Mijn OV-chipkaart kun je ook de producten op je kaart en je reisgegevens bekijken. Je moet hiervoor wel toestemming geven.

Let op!
Vergeet niet uit te checken! Dan ben je namelijk je instaptarief kwijt. Dit is voor bus, tram en metro minimaal € 4,00 en voor de trein minimaal € 10,00.